![]() |
|
Ostatnia wiadomość w wątku: 2006-01-02 16:59:13 napisana przez ^MiB Pokaż ostatnią wiadomość |
|
|||
^Acid_Dragon |
pomysł nie mój był bezpośrednio, ino Szona ;)
poza tym - MiB rzucił propozycję. Czekam na kąś oficjalną decyzję potwierdzającą lub odrzucającą, bo coś Angelspitowi powiedzieć trza.
Osobiście uważam, że choć technicznie - to jak najbardziej ma sens, to jednak merytorycznie (żeby nie powiedzieć 'zwyczajowo') - powiedzieć Angelspitowi, że 'ponieważ nie podoba nam się pomysł reklamy i dajesz nam tylko 3 subdomeny, toteż chcemy tylko część JB przenieść' jest chyba "troszkę" nietaktowne nawet jak na moje standardy, zwłaszcza, że i tak już CH oferuje Jaskini znacznie więcej niż innym stronom (oczywiście o wiele mniejszych wymaganiach, nie mniej jednak...).
Jeśli problem dotyczy subdomen to cóż.... konieczne one do działania strony nie są. Wszak h1.heroes.net czy heroes.net/h1 to żadna różnica, a to co mamy (a na oko wydaje mi się, że jeszcze z 2 możnaby wynegocjować) można użyć do najważniejszych rzeczy, gdzie adres faktycznie może mieć znaczenie (forum, wog, h5...).
gorzej z tymi reklamami - no tu rzeczywiście rzecz gustu, a także umiejętnego ich rozmieszczenia (oraz sam fakt konieczności ich długotrwałego rozmieszczania). Mnie się to też średnio podoba, ale pozostaję neutralny w tej kwestii. Jest to po prostu najzwyczajniej w świecie cena - nic nie ma za darmo. Czasem ceną jest roczna opłata za konto, czasami konieczność dokupienia dysku i pamięci, czasami praca w programowaniu dla jakiejś firmy - tym razem są to reklamy. I ktoś (zapewne legendarna już Rada) musi zdecydować, czy Jaskinia ma te cenę zapłacić.
|
||
~Sandro-IJB |
Co prawda głosu w Radzie na własne życzenie już nie posiadam, niemniej osobiście jestem ZA przyjęciem hojnej oferty CH.
Bannery reklamowe NIE SĄ dużą ceną za gwarancję stabilności Jaskini i możliwość swodobnej pracy nad jej rozwojem, bez strachu że pojutrze skończy się opłacony termin, łącza się przeciążą, czyjaś łaska się skończy czy jakieś inne wypadki losowe spowodują, że miesiące pracy szlag trafi.
Rozwiązania prowizoryczne, na których Jaskinia ciągnęła od dłuższego czasu, przynoszą więcej szkód niż pożytku. Nie wiem jak inni, ale osobiście mam dosyć ciągłej partyzantki.
Niemal nic nie jest za darmo, ale jak już płacimy, to mamy przynajmniej spokój ducha, że Jaskinia stoi na solidnym fundamencie.
Zgoda, to jest oderwanie się od niekomercyjnych korzeni, to jest, po części, zaprzedanie własnej suwerenności. Ale to tylko i wyłącznie względy formalne. Bo przecież dla nas nic się nie zmienia. I nic się nie zmieni, póki Jaskinia będzie tworzona z pasją przez ludzi, którzy czynią to tylko Q Jej Chwale.
|
||
^Hubertus |
Moim zdaniem póki co i tak nie mamy innego wyjścia, już za długo jesteśmy poza siecią, a premiera Heroes 5 już tuż tuż, jesli jeszcze chemy coś znaczyć w swiatku Heroes to musimy szybko powócić, nnie udało nam sie samodzielnie zapewnic sobie stałego i bezpiecznego miejsca w sieci, więc musimy skorzystać z pomocy, a te kilka bannerków nie jest zbyt wygórowaną ceną za stabilność i bezpieczne jutro naszej egzystencji netowej.
A jeśli ostatecznie staniemy na nogi i wzmocnimy na tyle swój stan posiadania to zawsze po jakimś czasie mozemy sie uniezależnić, ale póki co potrzebujemy wsparcia i powinniśmy je przyjąć, zwłaszcza że te warunki wcale nie są IMHO złe.
|
||
~MiB_LoggedOut |
Rozmawiałem ostatnio z Melkiorem i po tej rozmowie doszedłem do wniosku, że z technicznego punktu widzenia lepiej będzie, jeśli wszystkie serwisy będą na jednym serwerze.
Tymsamy ja jestem w pełni za tym, żeby przyjąć propozycję CH.
Teraz - albo możemy czekać na głos reszty RR, albo od razu pisać do Angelspit`a...
Zdravim
MiB
|
||
Aryene |
Hm, nie mnie się tu chyba wypowiadać, ale nie wiemy tak naprawdę kiedy reszta Rady będzie miała czas wyrazić swoje zdanie, o ile w ogóle. IMHO nie ma co zwlekać, bo to do niczego nie prowadzi, jak widzimy po ostatnich miesiącach.
|
||
^Acid_Dragon |
nie to, żebym był zachwycony efektywnością działań Rady (czy to ze względów niezależnych, czy to doszukując się zaniedbania - nieważne), ale wolałbym, aby jednak ktoś konkretny (zaznaczając, że 'ktoś' może się odnosić do liczby mnogiej) podejmował decyzje. W przeciwnym wypadku powtórzyć się może zamach stanu kiegoś krasnala, albo totalny chaos bezkrólewia.
Jeśli jakieś przetasowania miałyby być, by to Enio, MiB, Gren (...) podejmowali samodzielnie lub wspólnie decyzje to nawet dobrze, ale póki co - nie o władzy teraz mowa.
Tak więc czy przynajmniej większośc Rady (choć chyba najwyraźniej obecnego składu już nie znam) mogłaby rzucić te kilka słów na tak lub nie?
a jeśli by nie mogła, to cóż... ustanowimy radę regencyjną rady regencyjnej, która mogłaby podejmować decyzje, jeśli tym pierwszym brak czasu i możliwości? bleh...
chyba nie takie było założenie działania rady...
oh well - jeśli nikt przede mną nie skontaktuje się z Angelspitem to ja to zrobię albo w najbliższy poniedziałek* (12.XII), albo gdy Rada się wypowie (whichever comes first).
[i]* Z Angelspitem nie ma kontaktu w weekendy, a do piątku trochę zbyt mało czasu.[/i]
|
||
~.Wiedzminka |
Podtrzymuje, rzecz jasna, swoja decyzje. Jestem za.
[OT]
Sam temat RR.. AFAIR, 4/5 członków jest za przyjeciem propozycji CH.. w czym problem?
[/OT]
|
||
~Sandro-IJB |
Problem, jak mniemam, w tym ze Rada jest niezorganizowana. Pierwsza rzecz, ktorej jej potrzeba, to koordynator/przewodniczacy, zatem osoba na stanowisku zapropowanego przeze mnie Konsula, ktorej rola sprowadzalaby sie do:
1. Przedstawiania decyzji Rady jako calosci.
W chwili obecnej kazdy z czlonkow Rady mowi tylko w swoim imieniu, a Rada jak wiadomo jest organem kolektywnym i decyzje moze podejmowac tylko kolektywnie. Ktos musi mowic w jej imieniu, gdy juz taka decyzje (w swoim lonie! nie w zewnetrznej dyskusji!) podejmie.
2. Koordynowania pracy Rajcow i egzekwowania ich aktywnosci, a w przypadku nieskutecznosci takich wysilkow inicjowania procedury zastapienia jednego Rajcy innym.
Jesli ktorys Rajca nie sprawdza sie w swojej roli, trzeba go jak najszybciej wymienic, bez wzgledu na wzgledy osobiste czy inne sentymentalizmy. Rada miala byc organem sprawnym!
3. Podejmowania decyzji w sytuacjach krytycznych, nie dajacych zadnego czasu na zebranie sie Rady.
Nadmienie, ze wszystkie te elementy, wlacznie z trybem wyboru Konsula, zostaly uwzglednione w napisanym przeze mnie Statucie RR, o dalszych losach ktorego nie mam pojecia, a ktory z tego co widze nie zostal wprowadzony w zycie. Zatem teraz Rada tylko jest, i na tym koniec.
|
||
^Acid_Dragon |
Hexe: no może faktycznie się kompletnie nie orientuję, ale w rozmowie z MiBem wyszło, że jakbym nie liczył - wypowiedziały się 3 osoby z Rady, a nie 4.
nieważne zresztą - demokracji jak na razie tu nie widziałem (choć ułatwiłaby ona na przykład właśnie takie sprawy), więc jeśli ktoś by miał jakiś sprzeciw to trza by się najpierw o to pożreć, pogadać, gadać, gadać, etcetera, etcetera...
Sandro: well... śmiertelnie poważne traktowanie tego tematu też jest chyba średnio wskazane ;). Nie mniej jednak konsul by się przydał, zakładając, że on z kolei nie nawali (dość ryzykowne założenie). Choć osobiście myślałem o jakimś demokratycznie wybranym przedstawicielu - pomimo wspaniałych wyborów w naszym kraju i podjętych decyzji, demokracja ma pełną rację bytu wśród ludzi inteligentnych i przy braku demagogicznych kampanii.
ale właściwie to nie o tym miałem.... miałem napisać jakąś krytykę Twojego posta, że to jeszcze nie czas i miejsce na takie dysputy :P...
a tymczasem poczekajmy jeszcze te kilka dni - tyle chyba z szacunku do Rady i ze względu na być może ograniczone możliwości kontaktu można zrobić.
@Arvilka:
no to teraz rachunki by się zgadzały :P
|
||
Arvilla |
Żeby formalności stało się zadość informuję, że podtrzymuję swoją decyzję dotyczącą współpracy z CH czyli jestem ZA.
|
||
~Gren |
"...Jeśli jakieś przetasowania miałyby być, by to Enio, MiB, Gren (...) podejmowali samodzielnie lub wspólnie decyzje to nawet dobrze, ale póki co - nie o władzy teraz mowa..." - tak gwoli wyjasnienia. Ponieważ nie jestem w ŻADNEJ Radzie ani nie pełnię ŻADNEJ funkcji w Jaskini nie moge podejmować ŻADNYCH decyzji.
PS1. Proszę nie rozwijac dyskusji na ten temat. Są ważniejsze sprawy.
PS2. Stowarzyszenie jest w realu i do innych celów niż zarządzanie Jaskinią.
|
||
Vandergahast |
Ja też popieram ten pomysł z CH, i jak większość poprzedników uważam, że do stanięcia na nogi ten sposób jest najszybszy i najpewniejszy, ale też i dlatego bez pewnych minusów obejść się tu nie może, jednak cena jest absolutnie od przyjęcia. i jak ktoś słusznie zauważył, zawsze później możemy się przenieść gdzieś indziej. co do demokratycznych wyborów - :] , jeżeli już to raczej dopiero po przenosinach, ale nie jestem przekonany do takiej formy, z tym że jeśli to jedyna droga do uzyskania jakiejś silnej ręki czuwającej nad nami, to oczywiście popieram.
|
||
^Acid_Dragon |
yeah, well - wynikły "drobne" komplikacje co do decyzji rady (zostajemy przy statystykach 4/5), ale mam nadzieję, że do poniedziałku uda się już ustalić jakieś stanowisko.
|
||
Tarnum_IJB |
Ja chciałbym coś wtrącić...
Czy domena heroes.net.pl nadal jest własnością IJB? Jeśli tak to chyba nie byłoby aż tak wielkim problemem zrobienie jakiegoś ekraniku informującego o istnieniu tegoż forum?
|
||
^MiB |
Ano jest naszą własnością, ale ze względu na to, że proces przekierowania domeny jest IMHO bardzo irytujący i uciążliwy [ słanie faksów, czy listów do NASKu ], więc narazie się wstrzymujemy ze zmianami, aby od razu przekierować domenę na serwer CH.
Inna sprawa, to dlaczego wcześniej nie przekierowano domeny heroes.net.pl na to forum, czy na 3it.pl...
Zdravim
MiB
|
||
Tarnum_IJB |
Ja nie chciałem nic narzucać, ale wielu Jaskiniowców uważa po prostu że IJB umarło. Więc chyba dobrze by było wyprowadzić ich z błędu?
|
||
^Acid_Dragon |
owszem, ktoś mógł to zrobić, aczkowliek użytkownik o imieniu 'ktoś' nie pojawia się w JB zbyt często.
Teraz nie ma już sensu płakać nad rozlanym mlekiem, zwłaszcza, że niedługo nowy karton mamy mieć. Sensu też nie ma w sprzątaniu tego mleka gdyż czas na to potrzebny byłby większy niż czas na przeprowadzkę do innego mieszkania.
A jeśli dobrze pójdzie, to przeprowadzkę będzie można zacząć w ciągu już tylko kilku(dziesięciu) godzin.
|
||
^MiB |
Bardzo dobre nowiny Acidzie! [url=http://free4web.pl/3/2,115020,319167,5318678,Thread.html]Ja mam kolejną dobrą nowinę[/url] - kalibru znacznie mniejszego, no ale jednak :)
Co do przenosiń na CH: na dniach [ godzinach ] powinno coś ruszyć :) [ niestety ja nadal nie dysponuje własną wersją backupu, więc musimy czekać na ruch Arcymaga ].
Adres to: [url]http://jaskinia.celestialheavens.com/[/url] i jak tylko się ogarnę, to postawię tam jakiś tymczasowy newsownik ;)
Zdravim
MiB
|
||
~eru_ijb |
nareszcie :) miejmy nadzieje że serwer ch wytrzyma obecność naszej strony do końca świata i o jeden dzień dłużej, o ile oczywiście szybciej nie postawimy własnego serwera :)
|
||
^LEVY |
Oby dalej do przodu :)
|