Logo  
Historia TFJ
Tymczasowe Forum Jaskini Behemota działało od sierpnia 2005 roku do czerwca 2006 roku, jako zastępcze forum podczas problemów hostingowych Jaskini.

Wróć do Jaskini Behemota

Witaj na Tymczasowym Forum Jaskini Behemota!
Tymczasowe forum Jaskini » Informacje » Pomysł...

Ostatnia wiadomość w wątku: 2006-01-02 16:59:13 napisana przez ^MiB
Pokaż ostatnią wiadomość

Wyświetlam 95 wiadomości na 5 stronach [ <<< 1 2 3 4 5 >>> ]
~.Wiedzminka
1. RE: Pomysł...
2005-11-30 19:24:16
Witam. Nu tak.. człek nie zaglądał dni kilka na TFJ i teraz ma efekty w postaci sporych zaległości :/. Przechodząc jednak do meritum: sam fakt nawiązania współpracy z CH - nawet, jeśli oznaczałoby to mniejszą niezależność IJB - dla mnie jest pomysłem dobrym. Zwłaszcza w dzisiejszych warunkach, gdy Jaskinia stoi od dość dawna, a innych sensownych rozwiazań nawet na horyzoncie nie ma. Z tego, co pisał Acid wnioskuję, iż Angelspit [o ile dobrze zrozumiałam, 'głównodowodzący' w CH] jest nam przychylny i chętny do współpracy. Nie widzę zatem żadnych problemów, jeśli chodzi o relacje RR <-> CH. Pozostają jedynie do omówienia sprawy czysto dyplomatyczne [na jakich zasadach itp. - ale tu widzę, że sprawy mają się dobrze :)] oraz czysto techniczne, w czym na bieżąco nie jestem i nawet to, co juz na ten temat wiem, nie za wiele mi mówi -> to już sprawa MiBa i Enletha, jako tych, którzy musieliby się z technikaliami babrać. Osobiście - w tej formie współpracy widzę dość dużą szansę dla IJB.. Pozdrawiam, Hexe
^Moandor
2. RE: Pomysł...
2005-11-30 22:50:36
Lepszy rydz niż nic, jak mawiają. Można by, i ile okazało się to możliwe spróbować współpracy.
^MiB
3. RE: Pomysł...
2005-12-01 20:02:33
Mityczna Rada postanowiła zniżyć się do poziomu pospołu i w przypływie miłosierdzia postanowiła dać ludowi przyzwolenie na to co tam planują. A już bardziej serio: 4 z 5 osób dało mi odpowiedź pozytywną co do tego pomysłu. Drogi Acidzie - mógłbyś się spytać Agnelspita o jakieś szczegóły? Czego wymaga od Nas, kiedy możemy robić pierwsze przymiarki do przeprowadzki, czy możemy liczyć na kilka [ 3-4 ] kont FTP? I czy możesz podać Eniowi jakiś kontakt do Angelspita [ i oczywiście vice-versa ]? Zapewne jest więcej szczegółów, o które wypadałoby zapytać, ale akurat nie mogę żadnego w mej rogatej znaleźć - mam aktualnie inną -palącą- sprawę na rogach ;) Dlatego mam nadzieję, że reszta Radców raczy się odezwać... Zdravim MiB
^Acid_Dragon
4. RE: Pomysł...
2005-12-01 20:53:09
Może nawet mityczna rada zrobi nam tę łaskę i przeczyta w pełnym składzie jeszcze kiedyś ten temat nawet? :P no dobra, sprawy władzy potem..... mail do Anglespita poszedł włączając w to adres do Enia. a co do wymagań, to wstępnie od razu mogę powiedzieć z poprzednich maili, że bez banera reklamowego w najważniejszych miejscach Jaskini (główna, forum) się nie obejdzie. I raczej nie ma co liczyć na to, by był 'niezauważalnej wielkości'. Z drugiej strony w sumie to chyba żadna nowość...
^Acid_Dragon
5. RE: Pomysł...
2005-12-01 23:23:22
au....... no z jednym może być problem.... po kolei: czego Angelspit oczekuje: [b]1.[/b] Wyłączności na wszelkie reklamy w JB (czyli zakaz umieszczania w JB innych reklam niż od CH) [b]2.[/b] Pojedynczej reklamy (o rozmiarze 460x80 lub większej) umieszczonej w widocznym miejscu na [b]każdej[/b] stronie. (to jest właśnie to bolesne "au"). Format reklamy do wyboru na stronie: https://www.google.com/adsense/adformats Angelspit zaznacza także, że liczą się kliknięcia w baner, a nie wyświetlenia reklamy. [b]3.[/b] Zakaz umieszczania na serwerze wszelkich nielegalnych treści, takich jak pełne wersje gier, filmy, cracki, etc... [b]4.[/b] Regularnych aktualizacji strony O ile z punktami 1, 3 i 4 nie powinno być absolutnie żadnych problemów, o tyle umieszczanie reklamy na każdej stronie JB może być nie tylko denerwujące, ale i pracochłonne.... no ale cóż - taka jest cena. płacimy? czego Angelspit potrzebuje do zaczęcia prac: (Enleth - wszystko tyczy się chyba Twych kompetencji. Adres Angelspita przesyłam Ci na maila.) - wybranej przez nas nazwy subdomeny (np. jaskinia.celestialheavens.com ?) - komplet potrzebnych nam loginów i haseł dla wszystkich użytkowników ftp i poczty (Angelspit nie wspominał o żadnych ograniczeniach w tej materii) - adresy pocztowe mogą być w formacie xyz@jaskinia.celestialheavens.com lub xyz@celestialheavens.com. - nazwy bazy PostGre oraz nazwy hosta do niej. BTW: Termin przeprowadzki zależy właściwie już tylko od Jaskini - a konkretnie od czasu, kiedy dostarczy 3 powyższe informacje. Obecnie zbliżamy się właściwie do punktu bez powrotu. Angelspit powiedział, że prześle wszystkie niezbędne dane, jak tylko mu odpowiem (choć będzie to raczej Enleth ;) Tak więc z tego prosty wniosek: wysłanie maila z wyżej wymienionymi informacjami oznacza zgodę na powyższe warunki, a więc jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości, sprzeciwy lub chce dalej negocjować - niech mówi [b]teraz[/b].
^val-gaav
6. RE: Pomysł...
2005-12-01 23:59:41
>1. Wyłączności na wszelkie reklamy w JB >(czyli zakaz umieszczania w JB innych reklam >niż od CH) Może już nie myślę bo późna godzina , ale co z bannerem 3it ???... To też pewien rodzaj reklamy ... I czy generalie Angelspit o związku jaskini z 3it wie ? Po drugie reklama na każdej stronie jaskiniowej rzeczywiście boli :( Chociaż patrząc bardziej optymistycznie przynajmniej nie jest jakiś wielkich rozmiarów.
^Acid_Dragon
7. RE: Pomysł...
2005-12-02 00:25:38
też nad tym myślałem i na wszelki wypadek trza to by obgadać, ale z tego, co wiem, ów baner to forma 'dobrowolnej' reklamy, a więc odwdzięczenie się 3it, a nie system 'klikania za kasę', więc nie powinno z tym być problemów, no ale jeszcze wspomnę o tym przy najbliższej okazji. Angelspit o 3it generalnie już wie, ale nie o tym, jaka to forma współpracy.
Crazy_IJB
8. RE: Pomysł...
2005-12-02 12:21:57
Cóż, sam do pomysłu zbyt przekonany nie jestem - ograniczenie wolności, strata możliwości rozwoju w kierunku fantasy, uzależnienie od potencjalnego konkurenta, gdyż język przestaje być przeszkodą.. Nie mówię już o tym, jakie dyskusje sprawiła pierwsza reklama na głównej, a tutaj chcą nam zaserwować reklamę wszędzie. Nie mogę oczywiście nie wspomnieć o plusach tego wyjścia - Jaskinia stanie dosyć szybko, na w miarę pewnym serwerze. Stajemy przed ważnym wyborem - czy chcemy się ograniczyć? Czy może jesteśmy gotowi poczekać jeszczę trochę (Jak długo? Nie wiem. Możliwe że bardzo długo) i szukać lepszego rozwiązania? Może uruchomienie tych kilku zapowiadanych serwisów na różnych serwerach pozwoliło by nam przyciągnąć do siebie sponsora? Chyba czas, by wypowiedzieli się technicy - no i Rada, w końcu została powołana żeby rządzić w czasach kryzysu i podejmować takie właśnie decyzje.
~.Wiedzminka
9. RE: Pomysł...
2005-12-02 13:38:56
IMHO, dalsze zwlekanie i czekanie na lepsze horyzonty [które wcale pojawić się nie muszą przecież..] tylko pogarsza sytuację.. Reklama na każdej stronie..? Dobrze zrozumiałam, *dosłownie* na każdej? Chociaż.. gdy to wszędzie będzie jednakowej wielkości, może być nawet mniej irytujące i nie aż tak rzucające się w oczy [treść strony zaczynająca się wszędzie w tym samym miejscu].
~Enleth
10. RE: Pomysł...
2005-12-02 18:01:38
Banner 3it musi być i tyle, to jest w umowie.
~Enleth
11. RE: Pomysł...
2005-12-02 18:10:44
Aha, byłbym zapomniał. Zapytaj, czy możemy wykorzystać własną domenę i, niezależnie od tego czy tak, czy nie, jak jest z poddomenami w większej ilości. Jak niby to wszystko zmieścić na jednej? I rzecz druga - prawa autorskie. To oczywiste, że oni nie uzyskują żadnych, czy trzeba specjalnie zaznaczać?
^Acid_Dragon
12. RE: Pomysł...
2005-12-02 19:06:22
En: Zapytania o baner 3it, subdomeny i prawa autorskie poszły. Hexe: tak, na absolutnie każdej, wliczając w to stare, html-owe serwisy H1-3. Nie musi być to wszędzie jedna i ta sama forma, ale chyba tylko jedna nadaje się do sensownego upchnięcia do układu strony. Crazy: z tym rozwojem w kierunku fantasy mnie nie drażnij. Takiego rozwoju w pełnym tego słowa znaczeniu w Jaskini nie ma prawa być, bo to zwyczajnie nie byłaby już Jaskinia, ale jakiś inny ogólno-bezklimatyczny portal. Natomiast przeniesienie na CH NIE WYKLUCZA tworzenia serwisów z tematyki poza-heroesowej. Nie wyklucza więc istnienia działów i tematów ogólno-fantasy - jak widzisz, monotematyczność nie jest jednym z warunków Angelspita. ALE fakt, faktem, że na czas istnienia na serwerze CH Jaskinia nie mogłaby oficjalnie swego statusu zmienić na 'portal fantasy'. Tak więc ogólne fantasy: tak, ale wg typu rozwoju gałęzi wyrastających z jednego pnia, a nie wg typu wielogatunkowego lasu, gdzie każde drzewko samo sobie... - tu bardzo dobrym przykładem są chociażby zagadki sfinksa w Heroeslandzie - przecież ledwie ich ułamek związany jest z HoMM, ale jednak całość, włącznie z samą nazwą, jest zatopiona w Naszym Świecie. Zadałeś pytanie "czy chcemy się ograniczać" - pytanie jest cokolwiek bez sensu. To tak jakby powiedzieć, że piekarnia ogranicza się nie produkując butów. Jest różnica pomiędzy ograniczeniem się, a hamowaniem nadmiernego rozrostu.
^Acid_Dragon
13. RE: Pomysł...
2005-12-02 21:26:43
Odpowiedzi nadeszły: - Tak, możemy używać dotychczasowej domeny. - Tak, możemy zamieszczać banner 3it - Możemy dostać jeszcze jakieś 2-3 subdomeny CH, ale ich liczba zdaje się mocno ograniczona. - CH nie przejmuje żadnych praw do zamieszczonych w JB materiałów - są w pełni zachowane przez ich autorów.
^MiB
14. RE: Pomysł...
2005-12-02 22:34:41
To w zasadzie już możemy zacząć się zastanawiać które serwisy przenosimy na CH, bo 2-3 subdomeny to "ciut" za mało... Zdravim MiB
^Acid_Dragon
15. RE: Pomysł...
2005-12-02 22:40:06
a czy nie można cały czas wykorzystywać naszych starych subdomen, a jedynie przekierowania dać do odpowiednich katalogów? Koniecznie muszą być do innych subdomen? dopisek: - upewniłem się - Angelspit nie ma nic przeciwko poszerzaniu strony o tematykę poza-heroesową (a przynajmniej, że zacytuję: "(...) if someone feels like expanding his interests, who am I to stop him?"), choć dziwnym zbiegiem okoliczności, podobnie jak ja, uważa, że strony, które tak robią po prostu tracą klimat i zaangażowanie w główną tematykę.
^MiB
16. RE: Pomysł...
2005-12-04 19:04:54
^Acid_Dragon napisał/a: > a czy nie można cały czas wykorzystywać naszych > starych subdomen, a jedynie przekierowania dać do > odpowiednich katalogów? Koniecznie muszą być do > innych subdomen? Problem polega na tym, że dotychczas subdomenami zarządzał serwer, a w necie mamy jedynie subdomeny w domenie jaskinia.3it.pl Wymóg Angelspita, dot. banneru reklamowego, trochę ostudził mój zapał. Z jednej strony jednak jest to duża zmiana - w IJB nigdy nie było bannerów reklamowych poza główną/forum. Pozatym - to naprawdę będzie trudna operacja, ponieważ wszystkie serwisy prócz forum, H5, HoMMOL`a i **chyba** WoG i HL [ nie wiem jak jest to tam zrobione ] wymagają ręcznego dodania bannera w kodzie **każdej** podstrony. W związku z powyższymi wątpliwościami, moja propozycja jest następująca: Na CH niech wylądują jedynie 3 serwisy: Forum, HL i WoG. Forum bezwzględnie musi tam wylądować - nie mamy wyboru. Natomiast HL i WoG to serwisy wymagające dostępu do bazy danych, którego zapewnić nie możemy na 3it.pl [ bo go tam nie mamy w ogóle udostępnionego :( ]. Pozostałe serwisy wylądują na 3it.pl - gdyż są to stronki statyczne, ew. wykorzystujące PHP [ np.: stare liczniki w MM, czy AW ]. H5 i coś jesio stanie u mnie i szaleńca w najbliższym czasie [ grafiki polecą z 3it.pl, żebyśmy się z transferem wyrobili ;) ]. Wtedy mamy z głowy problem subdomen - forum + HL + WoG to tylko 3 subdomenki i ~3-4 FTPów, reszta poleci z 3it.pl [ H5 i coś jesio będzie na naszych adresach ]. Jak się zapatrujecie na taki pomysł? BTW: Enleth - masz jesio starą wersję forum? Zdravim MiB
~Melkior
17. RE: Pomysł...
2005-12-04 20:43:08
Fajnie - wreszcie coś rusza. Ja ze swojej strony mogę jeszcze dodać, że widzę możliwość uruchomienia nawet Kopalni - z plikami trzymanymi na 3it (po drobnej gimnastyce i małej sztuczce: baza Kopalni na CH, pliki i miniaturki na 3it bez połączeń z bazą ^^ ). Gorzej będzie tylko z moim wolnym czasem.
~Gren
18. RE: Pomysł...
2005-12-05 11:58:53
Właśnie przeczytałem recenzję H5 - ponieważ premiera gry będzie za dwa miesiące już, co oznacza, że czasu praktycznie nie mamy i w związku z tym mam pytania: - Co będzie priorytetem w uruchomieniu? - Które części Wortalu odłożone zostaną na półke, a które na wieczne nigdy? Bo jak rozumiem kilka z nich nie ma szans na realizacje czy ponowne uruchomienie - Osada, Akademia, Biblioteka, Wieża Kartografów... PS. Pomijam juz to, że data premiery oznacza że na oficjalny polski serwis szans nie mamy.
^MiB
19. RE: Pomysł...
2005-12-05 17:20:15
~Gren napisał/a: > - Co będzie priorytetem w uruchomieniu? Forum, newsy, serwisy herosowe [ H1-H5, WoG, MM ] ~Gren napisał/a: > - Które części Wortalu odłożone zostaną na półke, > a które na wieczne nigdy? Na półkę: AW, Wieża ( to nie to samo co Krypta, żeby nie było ), BI, wszystkie nowe Na wieczne nigdy: a tego to chyba nikt nie może przewidzieć. ~Gren napisał/a: > PS. Pomijam juz to, że data premiery oznacza że > na oficjalny polski serwis szans nie mamy. Żeby zrobić oficjalny sajt musielibyśmy mieć forum + sprawnie działającą rejestrację, a w obu tych sferach leżymy i kwiczymy. Sajt H5 zapewne uda mi się postawić na czas - i jesio zostanie dużo zapasu - ale co z forum... i co z rejestracją? Zdravim MiB
~Tristan_IJB
20. RE: Pomysł...
2005-12-05 19:08:35
Ja tam znacznego głosu nie posiadam..... ale jestem za przeniesieniem Jaskinii, nawet jeżeli miało by to oznaczać pewne utracenie suwerennosci. A tak przy okazji :rad2: Dzieki Acid Dragon za pomysł oraz rozmowe z Angelsiptem. Co my bysmy bez Ciebie zrobili :smiech1: