![]() |
|
Ostatnia wiadomość w wątku: 2006-01-02 16:59:13 napisana przez ^MiB Pokaż ostatnią wiadomość |
|
|||
~.Wiedzminka |
Witam.
Nu tak.. człek nie zaglądał dni kilka na TFJ i teraz ma efekty w postaci sporych zaległości :/.
Przechodząc jednak do meritum: sam fakt nawiązania współpracy z CH - nawet, jeśli oznaczałoby to mniejszą niezależność IJB - dla mnie jest pomysłem dobrym. Zwłaszcza w dzisiejszych warunkach, gdy Jaskinia stoi od dość dawna, a innych sensownych rozwiazań nawet na horyzoncie nie ma.
Z tego, co pisał Acid wnioskuję, iż Angelspit [o ile dobrze zrozumiałam, 'głównodowodzący' w CH] jest nam przychylny i chętny do współpracy. Nie widzę zatem żadnych problemów, jeśli chodzi o relacje RR <-> CH.
Pozostają jedynie do omówienia sprawy czysto dyplomatyczne [na jakich zasadach itp. - ale tu widzę, że sprawy mają się dobrze :)] oraz czysto techniczne, w czym na bieżąco nie jestem i nawet to, co juz na ten temat wiem, nie za wiele mi mówi -> to już sprawa MiBa i Enletha, jako tych, którzy musieliby się z technikaliami babrać.
Osobiście - w tej formie współpracy widzę dość dużą szansę dla IJB..
Pozdrawiam,
Hexe
|
||
^Moandor |
Lepszy rydz niż nic, jak mawiają. Można by, i ile okazało się to możliwe spróbować współpracy.
|
||
^MiB |
Mityczna Rada postanowiła zniżyć się do poziomu pospołu i w przypływie miłosierdzia postanowiła dać ludowi przyzwolenie na to co tam planują.
A już bardziej serio: 4 z 5 osób dało mi odpowiedź pozytywną co do tego pomysłu.
Drogi Acidzie - mógłbyś się spytać Agnelspita o jakieś szczegóły? Czego wymaga od Nas, kiedy możemy robić pierwsze przymiarki do przeprowadzki, czy możemy liczyć na kilka [ 3-4 ] kont FTP? I czy możesz podać Eniowi jakiś kontakt do Angelspita [ i oczywiście vice-versa ]? Zapewne jest więcej szczegółów, o które wypadałoby zapytać, ale akurat nie mogę żadnego w mej rogatej znaleźć - mam aktualnie inną -palącą- sprawę na rogach ;)
Dlatego mam nadzieję, że reszta Radców raczy się odezwać...
Zdravim
MiB
|
||
^Acid_Dragon |
Może nawet mityczna rada zrobi nam tę łaskę i przeczyta w pełnym składzie jeszcze kiedyś ten temat nawet? :P
no dobra, sprawy władzy potem.....
mail do Anglespita poszedł włączając w to adres do Enia.
a co do wymagań, to wstępnie od razu mogę powiedzieć z poprzednich maili, że bez banera reklamowego w najważniejszych miejscach Jaskini (główna, forum) się nie obejdzie. I raczej nie ma co liczyć na to, by był 'niezauważalnej wielkości'. Z drugiej strony w sumie to chyba żadna nowość...
|
||
^Acid_Dragon |
au....... no z jednym może być problem....
po kolei:
czego Angelspit oczekuje:
[b]1.[/b] Wyłączności na wszelkie reklamy w JB (czyli zakaz umieszczania w JB innych reklam niż od CH)
[b]2.[/b] Pojedynczej reklamy (o rozmiarze 460x80 lub większej) umieszczonej w widocznym miejscu na [b]każdej[/b] stronie. (to jest właśnie to bolesne "au"). Format reklamy do wyboru na stronie: https://www.google.com/adsense/adformats
Angelspit zaznacza także, że liczą się kliknięcia w baner, a nie wyświetlenia reklamy.
[b]3.[/b] Zakaz umieszczania na serwerze wszelkich nielegalnych treści, takich jak pełne wersje gier, filmy, cracki, etc...
[b]4.[/b] Regularnych aktualizacji strony
O ile z punktami 1, 3 i 4 nie powinno być absolutnie żadnych problemów, o tyle umieszczanie reklamy na każdej stronie JB może być nie tylko denerwujące, ale i pracochłonne....
no ale cóż - taka jest cena. płacimy?
czego Angelspit potrzebuje do zaczęcia prac: (Enleth - wszystko tyczy się chyba Twych kompetencji. Adres Angelspita przesyłam Ci na maila.)
- wybranej przez nas nazwy subdomeny (np. jaskinia.celestialheavens.com ?)
- komplet potrzebnych nam loginów i haseł dla wszystkich użytkowników ftp i poczty (Angelspit nie wspominał o żadnych ograniczeniach w tej materii) - adresy pocztowe mogą być w formacie xyz@jaskinia.celestialheavens.com lub xyz@celestialheavens.com.
- nazwy bazy PostGre oraz nazwy hosta do niej.
BTW: Termin przeprowadzki zależy właściwie już tylko od Jaskini - a konkretnie od czasu, kiedy dostarczy 3 powyższe informacje.
Obecnie zbliżamy się właściwie do punktu bez powrotu. Angelspit powiedział, że prześle wszystkie niezbędne dane, jak tylko mu odpowiem (choć będzie to raczej Enleth ;)
Tak więc z tego prosty wniosek: wysłanie maila z wyżej wymienionymi informacjami oznacza zgodę na powyższe warunki, a więc jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości, sprzeciwy lub chce dalej negocjować - niech mówi [b]teraz[/b].
|
||
^val-gaav |
>1. Wyłączności na wszelkie reklamy w JB >(czyli zakaz umieszczania w JB innych reklam >niż od CH)
Może już nie myślę bo późna godzina , ale co z bannerem 3it ???... To też pewien rodzaj reklamy ... I czy generalie Angelspit o związku jaskini z 3it wie ?
Po drugie reklama na każdej stronie jaskiniowej rzeczywiście boli :( Chociaż patrząc bardziej optymistycznie przynajmniej nie jest jakiś wielkich rozmiarów.
|
||
^Acid_Dragon |
też nad tym myślałem i na wszelki wypadek trza to by obgadać, ale z tego, co wiem, ów baner to forma 'dobrowolnej' reklamy, a więc odwdzięczenie się 3it, a nie system 'klikania za kasę', więc nie powinno z tym być problemów, no ale jeszcze wspomnę o tym przy najbliższej okazji. Angelspit o 3it generalnie już wie, ale nie o tym, jaka to forma współpracy.
|
||
Crazy_IJB |
Cóż, sam do pomysłu zbyt przekonany nie jestem - ograniczenie wolności, strata możliwości rozwoju w kierunku fantasy, uzależnienie od potencjalnego konkurenta, gdyż język przestaje być przeszkodą.. Nie mówię już o tym, jakie dyskusje sprawiła pierwsza reklama na głównej, a tutaj chcą nam zaserwować reklamę wszędzie. Nie mogę oczywiście nie wspomnieć o plusach tego wyjścia - Jaskinia stanie dosyć szybko, na w miarę pewnym serwerze.
Stajemy przed ważnym wyborem - czy chcemy się ograniczyć? Czy może jesteśmy gotowi poczekać jeszczę trochę (Jak długo? Nie wiem. Możliwe że bardzo długo) i szukać lepszego rozwiązania? Może uruchomienie tych kilku zapowiadanych serwisów na różnych serwerach pozwoliło by nam przyciągnąć do siebie sponsora?
Chyba czas, by wypowiedzieli się technicy - no i Rada, w końcu została powołana żeby rządzić w czasach kryzysu i podejmować takie właśnie decyzje.
|
||
~.Wiedzminka |
IMHO, dalsze zwlekanie i czekanie na lepsze horyzonty [które wcale pojawić się nie muszą przecież..] tylko pogarsza sytuację..
Reklama na każdej stronie..? Dobrze zrozumiałam, *dosłownie* na każdej?
Chociaż.. gdy to wszędzie będzie jednakowej wielkości, może być nawet mniej irytujące i nie aż tak rzucające się w oczy [treść strony zaczynająca się wszędzie w tym samym miejscu].
|
||
~Enleth |
Banner 3it musi być i tyle, to jest w umowie.
|
||
~Enleth |
Aha, byłbym zapomniał.
Zapytaj, czy możemy wykorzystać własną domenę i, niezależnie od tego czy tak, czy nie, jak jest z poddomenami w większej ilości. Jak niby to wszystko zmieścić na jednej?
I rzecz druga - prawa autorskie. To oczywiste, że oni nie uzyskują żadnych, czy trzeba specjalnie zaznaczać?
|
||
^Acid_Dragon |
En: Zapytania o baner 3it, subdomeny i prawa autorskie poszły.
Hexe: tak, na absolutnie każdej, wliczając w to stare, html-owe serwisy H1-3. Nie musi być to wszędzie jedna i ta sama forma, ale chyba tylko jedna nadaje się do sensownego upchnięcia do układu strony.
Crazy: z tym rozwojem w kierunku fantasy mnie nie drażnij. Takiego rozwoju w pełnym tego słowa znaczeniu w Jaskini nie ma prawa być, bo to zwyczajnie nie byłaby już Jaskinia, ale jakiś inny ogólno-bezklimatyczny portal. Natomiast przeniesienie na CH NIE WYKLUCZA tworzenia serwisów z tematyki poza-heroesowej. Nie wyklucza więc istnienia działów i tematów ogólno-fantasy - jak widzisz, monotematyczność nie jest jednym z warunków Angelspita. ALE fakt, faktem, że na czas istnienia na serwerze CH Jaskinia nie mogłaby oficjalnie swego statusu zmienić na 'portal fantasy'.
Tak więc ogólne fantasy: tak, ale wg typu rozwoju gałęzi wyrastających z jednego pnia, a nie wg typu wielogatunkowego lasu, gdzie każde drzewko samo sobie... - tu bardzo dobrym przykładem są chociażby zagadki sfinksa w Heroeslandzie - przecież ledwie ich ułamek związany jest z HoMM, ale jednak całość, włącznie z samą nazwą, jest zatopiona w Naszym Świecie.
Zadałeś pytanie "czy chcemy się ograniczać" - pytanie jest cokolwiek bez sensu. To tak jakby powiedzieć, że piekarnia ogranicza się nie produkując butów. Jest różnica pomiędzy ograniczeniem się, a hamowaniem nadmiernego rozrostu.
|
||
^Acid_Dragon |
Odpowiedzi nadeszły:
- Tak, możemy używać dotychczasowej domeny.
- Tak, możemy zamieszczać banner 3it
- Możemy dostać jeszcze jakieś 2-3 subdomeny CH, ale ich liczba zdaje się mocno ograniczona.
- CH nie przejmuje żadnych praw do zamieszczonych w JB materiałów - są w pełni zachowane przez ich autorów.
|
||
^MiB |
To w zasadzie już możemy zacząć się zastanawiać które serwisy przenosimy na CH, bo 2-3 subdomeny to "ciut" za mało...
Zdravim
MiB
|
||
^Acid_Dragon |
a czy nie można cały czas wykorzystywać naszych starych subdomen, a jedynie przekierowania dać do odpowiednich katalogów? Koniecznie muszą być do innych subdomen?
dopisek:
- upewniłem się - Angelspit nie ma nic przeciwko poszerzaniu strony o tematykę poza-heroesową (a przynajmniej, że zacytuję: "(...) if someone feels like expanding his interests, who am I to stop him?"), choć dziwnym zbiegiem okoliczności, podobnie jak ja, uważa, że strony, które tak robią po prostu tracą klimat i zaangażowanie w główną tematykę.
|
||
^MiB |
^Acid_Dragon napisał/a:
> a czy nie można cały czas wykorzystywać naszych
> starych subdomen, a jedynie przekierowania dać do
> odpowiednich katalogów? Koniecznie muszą być do
> innych subdomen?
Problem polega na tym, że dotychczas subdomenami zarządzał serwer, a w necie mamy jedynie subdomeny w domenie jaskinia.3it.pl
Wymóg Angelspita, dot. banneru reklamowego, trochę ostudził mój zapał. Z jednej strony jednak jest to duża zmiana - w IJB nigdy nie było bannerów reklamowych poza główną/forum. Pozatym - to naprawdę będzie trudna operacja, ponieważ wszystkie serwisy prócz forum, H5, HoMMOL`a i **chyba** WoG i HL [ nie wiem jak jest to tam zrobione ] wymagają ręcznego dodania bannera w kodzie **każdej** podstrony.
W związku z powyższymi wątpliwościami, moja propozycja jest następująca:
Na CH niech wylądują jedynie 3 serwisy: Forum, HL i WoG. Forum bezwzględnie musi tam wylądować - nie mamy wyboru. Natomiast HL i WoG to serwisy wymagające dostępu do bazy danych, którego zapewnić nie możemy na 3it.pl [ bo go tam nie mamy w ogóle udostępnionego :( ]. Pozostałe serwisy wylądują na 3it.pl - gdyż są to stronki statyczne, ew. wykorzystujące PHP [ np.: stare liczniki w MM, czy AW ].
H5 i coś jesio stanie u mnie i szaleńca w najbliższym czasie [ grafiki polecą z 3it.pl, żebyśmy się z transferem wyrobili ;) ].
Wtedy mamy z głowy problem subdomen - forum + HL + WoG to tylko 3 subdomenki i ~3-4 FTPów, reszta poleci z 3it.pl [ H5 i coś jesio będzie na naszych adresach ].
Jak się zapatrujecie na taki pomysł?
BTW: Enleth - masz jesio starą wersję forum?
Zdravim
MiB
|
||
~Melkior |
Fajnie - wreszcie coś rusza. Ja ze swojej strony mogę jeszcze dodać, że widzę możliwość uruchomienia nawet Kopalni - z plikami trzymanymi na 3it (po drobnej gimnastyce i małej sztuczce: baza Kopalni na CH, pliki i miniaturki na 3it bez połączeń z bazą ^^ ). Gorzej będzie tylko z moim wolnym czasem.
|
||
~Gren |
Właśnie przeczytałem recenzję H5 - ponieważ premiera gry będzie za dwa miesiące już, co oznacza, że czasu praktycznie nie mamy i w związku z tym mam pytania:
- Co będzie priorytetem w uruchomieniu?
- Które części Wortalu odłożone zostaną na półke, a które na wieczne nigdy?
Bo jak rozumiem kilka z nich nie ma szans na realizacje czy ponowne uruchomienie - Osada, Akademia, Biblioteka, Wieża Kartografów...
PS. Pomijam juz to, że data premiery oznacza że na oficjalny polski serwis szans nie mamy.
|
||
^MiB |
~Gren napisał/a:
> - Co będzie priorytetem w uruchomieniu?
Forum, newsy, serwisy herosowe [ H1-H5, WoG, MM ]
~Gren napisał/a:
> - Które części Wortalu odłożone zostaną na półke,
> a które na wieczne nigdy?
Na półkę: AW, Wieża ( to nie to samo co Krypta, żeby nie było ), BI, wszystkie nowe
Na wieczne nigdy: a tego to chyba nikt nie może przewidzieć.
~Gren napisał/a:
> PS. Pomijam juz to, że data premiery oznacza że
> na oficjalny polski serwis szans nie mamy.
Żeby zrobić oficjalny sajt musielibyśmy mieć forum + sprawnie działającą rejestrację, a w obu tych sferach leżymy i kwiczymy. Sajt H5 zapewne uda mi się postawić na czas - i jesio zostanie dużo zapasu - ale co z forum... i co z rejestracją?
Zdravim
MiB
|
||
~Tristan_IJB |
Ja tam znacznego głosu nie posiadam.....
ale jestem za przeniesieniem Jaskinii, nawet jeżeli miało by to oznaczać pewne utracenie suwerennosci.
A tak przy okazji :rad2:
Dzieki Acid Dragon za pomysł oraz rozmowe z Angelsiptem. Co my bysmy bez Ciebie zrobili :smiech1:
|