Logo  
Historia TFJ
Tymczasowe Forum Jaskini Behemota działało od sierpnia 2005 roku do czerwca 2006 roku, jako zastępcze forum podczas problemów hostingowych Jaskini.

Wróć do Jaskini Behemota

Witaj na Tymczasowym Forum Jaskini Behemota!
Tymczasowe forum Jaskini » Informacje » Pomysł...

Ostatnia wiadomość w wątku: 2006-01-02 16:59:13 napisana przez ^MiB
Pokaż ostatnią wiadomość

Wyświetlam 95 wiadomości na 5 stronach [ <<< 1 2 3 4 5 >>> ]
~Lobo_logged_off
1. RE: Pomysł...
2005-11-27 09:25:24
Więc po cholere robiliście to na PHP5 skoro ani przerobić tego nie można a znalezienie sensownego serwera spełniające twoje z nieba wzięte wymagania graniczy z cudem?
~Enleth
2. RE: Pomysł...
2005-11-27 09:31:41
Od kiedy ty masz coś wspólnego z tego typu rzeczami, żeby to komentować? Cichaj.
~szon20
3. RE: Pomysł...
2005-11-27 10:50:06
Czy przez to co napisałeś Enleth chcesz wszystkim powiedzieć że nie potrafimy (nie potrafisz) postawić jaskini na nogi przez kilka miesięcy tylko przez jeden dział H5 :szok3: Albo to jaka paranoja albo źle to rozumiem... :pff6:
^val-gaav
4. RE: Pomysł...
2005-11-27 11:31:07
Jeżeli więc tylko o h5 chodzi to naprawdę proponuję stawiać jaskinię bez tego serwisu ... Kiedy jaskini nie było w lipcu/sierpniu przez parę tygodni to już po powrocie dało się zauważyć mniejszy ruch na forach . Teraz jest to jeszcze dłuższy okres ... i na tym jakskinia dużo może stracić ...
~Darkena
5. RE: Pomysł...
2005-11-27 12:07:47
O ja pierdziu! :szok3: Nie wiem, En, czy ty se jaja robisz, czy na serio to gadasz, z czego wychodzi, że jesteś kompletnym młotem.... Zaś serwis o H5 można napisać od nowa i dajmy na to w miesiąc albo dwa pozbierać brakujące informacje :zmiesz5: . Tragedia się nie stanie :zmiesz5: .
^Acid_Dragon
6. RE: Pomysł...
2005-11-27 12:11:24
popieram głos val-gaav'a *O ILE* nie znajdzie się lepsza propozycja hostowania Jaskini (choć jak na razie cicho... z czwartej strony jeśli miesiąc czekania oznaczałby o niebo lepszy hosting....). Co prawda H5 to, w szczególności teraz, bardzo ważny dział, to jednak jest to dział tylko jeden, o ile Enio w pełni odpowiedział na moje zapytanie, i chyba głupio byłoby rezygnować z szansy postawienia wszystkiego na nogi tylko z tego powodu. Niusy wszak jakiś czas mogą być niezależne od istnienia samego działu, a to one są chyba jednak najważniejsze dla gości regularnie odwiedzających Jaskinię. A sam dział H5 chyba niewielkim nakładem pracy można zamienić na statyczną stronę 'tymczasową' z dotychczasowymi informacjami o miastach, jednostkach, fabule, etc.... ...a nawet jeśli się nikt nie znajdzie, kto taki tymczasowy dział mógłby stworzyć, to i tak większość informacji jest regularnie podawana na forum (bardzo często przez Val gaav'a właśnie) i po powrocie do IJB wystarczyłoby to tylko uzupełnić o dodatkowe linki do screenów i przetłumaczone informacje (tu ponownie zadziałać mogą tłumacze, włącznie ze mną). Co do Hostowania przez CH mam raczej inną wątpliwość, uświadomioną mi przez Dru, mianowicie: czy nowe władze Jaskini (o ile nadal "są aktualne") będą potrafiły zwyczajnie 'dogadać się' z władzami CH? Wszak obojętnie jaką formą współpracy by nie było to hostowanie, to jednak JEST to jakaś forma zależności od CH. Powstaje więc pytanie, czy nie kłóci się to z kimiś zasadami, prawami czy zwyczajnie z przekonaniami władców i czy można powiedzieć, że w przyszłości nie wystąpi żaden większy konflikt między JB, a CH. A jak na razie opinii nikogo z RR nie widzę w tym temacie...
~Enleth
7. RE: Pomysł...
2005-11-27 12:51:49
Napisać od nowa można. Oczywiście. Chętnych proszę o podniesienie stosownej kończyny. Nie, ja tego nie mogę zrobić. Mam ważniejsze rzeczy do roboty, nic na to nie poradzę. szon: źle rozumiesz.
^Acid_Dragon
8. RE: Pomysł...
2005-11-27 12:58:46
myślę, że jeśli pominiemy wymagania techniczne, jakie strona w JB podobno powinna spełniać, a zaproponujemy prawie czysty html z wklejeniem imperialnego logowania oraz niusów, a także zastosowaniem istniejących przecież grafik do layoutu, to chętny powinien się znaleźć. Temat w końcu bardzo popularny. a nawet JEŚLI się nie znajdzie, to jak mówiłem - są jeszcze informacje na forum. a nawet JEŚLI by ich nie było i oznaczałoby to długotrwałą stratę działu H5 (do czasu przerobienia na php 4.x lub znalezienia redaktora do działu zastępczego) to to i tak chyba wystarczającym powodem do wylewania dziecka z kąpielą nie jest...
~Lobo_JB
9. RE: Pomysł...
2005-11-27 13:56:01
A samo logowanie potrzebne jest w dziale H5 jak świni pistolet gazowy... Czysty HTML ale niech do jasnej przyciasnej COS W KOŃCU ZACZNIE DZIAŁAĆ! En, ty chyba na prawdę nie jesteś aż taki naiwny, żeby myśleć że ktoś zaoferuje nam supermegawypasiony hosting spełniający twoje zachcianki(z których połowa pewnie jest zupełnie zbędna, jesteśmy jakby nie było wortalem o grach a nie instytucją rządową coby potrzebne nam były zabespieczenia jak w Pentagonie) ot tak po prostu, na życzenie bez pokazania mu czego kolwiek? Tak na ładne oczy? -.-
~Enleth
10. RE: Pomysł...
2005-11-27 14:03:11
Te "moje zachcianki" to kontynuacja planów Ixcesala, z czasów przed pierwszym konwentem. Na następny taki post odpowiadać nie mam zamiaru.
Lobo_ijb
11. RE: Pomysł...
2005-11-27 14:15:25
Sądzę, że w zaistniałej(dość krytycznej...) sytuacji plany powinny ulec "lekkiej" zmianie, ale co ja tam wiem. W końcu to ty jesteś wszechwiedzący i zawsze masz rację, prawda? Więcej w tym temacie nie piszę bo ty i tak nikogo nie słuchasz.
Tarnum_IJB
12. RE: Pomysł...
2005-11-27 16:48:27
Ujmę to tak: człowieka nie ma 2 dni i co się dzieje? :pff6: En, naprawdę od czasu do czasu mógłbyś kogoś wysłuchać...
^MiB
13. RE: Pomysł...
2005-11-27 18:08:50
To może ja się wypowiem. Przeniesienie Forum i H5, bez przeniesienia JB_Core jest awykonalne. Postawienie JB_Core bez dalekoidących zmian w jego strukturze [ związanych z używaniem PHP4 miast PHP5 ] również jest awykonalne. Zmiany w JB_Core bez zaangażowania Enletha - też są awykonalna [ zresztą - ja bym się nie odważył, jako że jest to w całości **jego** projekt ]. A że Enleth też człowiek i to ostatnio zabiegany... **TO** jest podstawowy problem IJB. Seriwsy H1-H4 + MM + Crusaders można postawić na 3it.pl - to też staram się od jakiegoś czasu osiągnąć. Każdy teraz może spytać "Po cholere ten cały JB_Core?". Pomysł z założenia miał uprościć pewne rzeczy, inne w ogóle umożliwić w realizacji. W zasadzie forum korzysta tylko z systemu logowania i obsługi użytkowników dostarczanych przez JB_Core, ale AFAIK Enleth właśnie przepisuje kod forum tak, aby w pełni korzystał z JB_Core. Dalej: dlaczego uparłam się na pisanie H5 w PHP z wykorzystaniem JB_Core - bo zacząłem ten dział poprawiać, gdy Enleth zaczął robić JB_Core, które docelowo ma być rdzeniem IJB. A że system H5 miał służyć nie tylko w H5, to postanowiłem uczynić ten serwis swoistym poligonem doświadczalnym. Co do H5: przepisywanie PHP5 -> PHP4 już jest w trakcie - od około 2 tygodni. I od razu uprzedzam pytanie - to nie dlatego trwa to tak długo, że to jest takie ciężkie, ale dlatego, że mam teraz "czas kolosów" i praca mi się wleeeeeecze [ sajt miał stanąć na naszym - moim i Szaleńca - serwerze ]. Zaś co do materiałów z H5 - większość ma Enleth - brakuje niestety grafik dodanych po Konwencie [ jednak te powinniśmy dość łatwo znaleźć ;) ] oraz części artykułów. I może na koniec odpowiem Acidowi na pytanie dot. części IJB generującej największy transfer: AFAIK jest to Forum, WoG i Kopalnia. Zdravim MiB
^Acid_Dragon
14. RE: Pomysł...
2005-11-27 19:05:44
A więc w skrócie: do diabła ;) z JB_Core. - chyba, że ktoś widzi inne rozwiązanie. a przynajmniej na razie. jak rozumiem, forum jeszcze przepisane nie jest (a przynajmniej mamy starą wersję), którego odcięcie od tegoż JB_Core nie będzie zbyt długotrwałym procesem, mam nadzieję (w przeciwnym wypadku znów stoimy w miejscu). Nie wiem co takiego ów mechanizm core miał uprościć i nie wiem, co to by znaczyło dla pozostałych użytkowników (czyli wszystkich minus kowale), ale nie mam powodów podejrzewać, by był zbędny. Nie mniej jednak Lobo przynajmniej w jednym ma rację: w obecnej sytuacji wszelkie dalekoidące i dużotechnicznowymagające plany dotyczące bezpieczeństwa i zmiany rodzaju funkcjonalności chyba będą musiały poczekać... (repeat) chyba, że ktoś widzi inne rozwiązanie... Co do spraw transferu - dzięki za info MiB. WoGem, jak mówiłem na razie nie trzeba będzie się przejmować, bo wszelkie pliki do downloadu i tak będą na serwerze CH, więc już mamy jakieś oszczędności. Natomiast w niedalekiej przyszłości, o ile jakaś decyzja zapadnie, proponuję obgadać sprawę kopalni, bo cokolwiek zdziwiło mnie, że projekt tak właściwie wciąż w trakcie realizacji (chyba, że mnie coś ominęło) zżera tyle transferu...
^MiB
15. RE: Pomysł...
2005-11-28 12:04:41
JB_Core w założeniu miał usprawnić pracę Kowali [ wspólne mechanizmy komentarzy, oceniania, linkowania, obsługi plików, nowin oraz - docelowo - artykułów ] i uprzyjemnić użytkowanie serwisów [ jedno logowanie, jedna baza użytkowników, pełna personalizacja witryny, zaawansowany system przyznawania zezwoleń, etc. ]. Ja -jako Kowal- naprawdę mam powody do zadowolenia, a wręcz zachwytu. Nie przejmuję się jakimiś zmianami w adresach domen, systemem komentowania, czy oceniania - mogę zająć się innymi elementami. I taka sprawa - na 3it.pl mamy 100GB transferu **miesięcznie**, więc tutaj możemy uspokoić Angelspit`a. Problemem IJB jest mocny serwer z obsługą PHP i PGSQL`a korzystający z takiego pasma, aby strata 2MBit nie byłą dla niego wielką stratą [ bo AFAIK tyle wynosi stałe obciążenie pasma generowane przez IJB ]. Taki serwer obsługiwałby jedynie serwisy "strategiczne" - forum, H5 oraz te z pozostałych, które wymagają dostępu do bazy PGSQL [ newsy, użytkownicy, komentarze - to też wymaga PGSQLa ] - reszta - IMHO - może sobie stać na 3it.pl. Co do Kopalnii: projekt może i w trakcie realizacji, ale H5 w pełni korzystało z jego dobrodziejstwa - wszystkie pliki leciały z Kopalnii i dlatego tak dużo transferu żarła [ pomijam fakt, że na Kopalni leżały zdjęcia Konwentowe ]. A tak w ogóle, to większym mankamentam Kopalni jest nie żżreani transferu, ale mocy obliczeniowej - Melkior coprawda ciągle optymalizował ją, ale nadal generowałą dużo ruchu na serwerze [ to przez dynamiczne generowanie miniaturek, które docelowo miało zostać zmienione na statyczne ]. Zdravim MiB
^Acid_Dragon
16. RE: Pomysł...
2005-11-28 20:10:44
co do JB_core - sprawa wydaje się mi więc jasna. Przede wszystkim trza zadbać o użytkowników - mieszkańców i gości. A jeśli (a tak to rozumiem) ów projekt dla nich znaczy tyle, co nic, a nie można go w chwili obecnej zrealizować, to niestety chyba trza chwilowo zrezygnować z udogodnień dla kowali, nawet, jeśli oznaczałoby to (a chyba oznacza), że ich prace mogą być mniej skoordynowane, bardziej długotrwałe i w rezultacie - potrzebujące nieco więcej czasu na zrealizowanie. A więc w skrócie: panowie kowale macie wybór: albo wchodzicie w to tak, jak jest, albo szukamy dalej serwera... nic mądrego może nie napisałem, ale przydałaby się jasna deklaracja. co do transferu - OK, czyli przekażę, że pomijając forum wystarczająco mocno da się ograniczyć jego zużycie. co do serwisów - wydaje mi się, że przy pobieraniu zasobów z 3it chyba wszystko można przerzucić na CH, a nawet chyba by to bardziej zgodne z jakimiś nieformalnymi zasadami webmasterskimi było, no ale nie mi decydować... co do kopalni - jak rozumiem, na razie i tak serwis H5 będzie nieaktywny (a może i nawet lepiej, by był w formie statycznej), więc na jakiś czas ten problem nie wchodzi w grę, a jeśli kiedyś wejdzie - to wtedy spróbujemy (a raczej wy spróbujecie ;) )jakichś ograniczeń. co do mocy samego łącza - dzięki za konkretną liczbę (2 Mbit), przekażę Angelspitowi.
^Acid_Dragon
17. RE: Pomysł...
2005-11-28 22:59:22
no cóż proszę państwa, nie chiałbym sobie pochlebiać porównując się do kogoś takiego, jak Angelspit, ale jest on chyba troszkę podobny do mnie - merytorycznie i organizacyjnie niezły, ale technikalia mu nie w głowie ;). Na zapytanie o te 2 Mbity odpowiedział podobnie jak poprzednio o moc obliczeniową serwera: "Nie jestem pewien, jaki efekt będzie miało połączenie obu stron. Jak na razie wydajność jest doskonała bez prawie żadnego [downtime]. " no i tyle :) trzeba jednak przyznać, że on z kolei jednak w sztuce dyplomacji to się chyba specjalizuje ;) (a może to była umiejętność z MM7 - 'robienie uników' ? - oh well...). przypomniał też, że dwie inne strony mają zamiar zagościć na CH - oficjalna strona WoG i nowe fora CH (obecnie wykorzystywane są fora na forumplanet - round table). well - decyzja należy do..... a bo ja wiem...?
Nami_IJB
18. RE: Pomysł...
2005-11-29 20:45:18
Rady... ?
^Acid_Dragon
19. RE: Pomysł...
2005-11-29 23:14:11
no właśnie - do legendarnej już Rady ;) jeszcze nieco ostatnich informacji od Angelspita: "nasz serwer obecnie zużywa 26% pamięci oraz moc obliczeniową 1,22 procesora na 4 możliwe (statystycznie rzecz ujmując oczywiście), więc myślę, że potrafiłby udźwignąć jeszcze nieco obciążenia bez większych problemów" A myślę, że chyba jednak potrzeby Jaskini nie są większe od potrzeb CH, więc nawet, jeśli są takie same, to mieścimy się ze sporym zapasem....
~Gren
20. RE: Pomysł...
2005-11-30 11:41:54
Właśnie zapłaciłem za kolejny rok istnienia domeny. Wolne pole do działania do 5 grudnia 2006.