![]() |
|
Ostatnia wiadomość w wątku: 2005-12-23 09:33:29 napisana przez ^McGregor Pokaż ostatnią wiadomość |
|
|||
Aryene |
Nawet jeśli myślałam, żeby w czymś pomoc choć trochę to doszczętnie zwątpiłam po zobaczeniu "tego czegoś" :P
|
||
Lobo_ijb |
Same here. Nawet jeśli niebardzo wierzę w przywrócenie Imperium chwały to jednak miałbym przynajmniej czym rece zająć ai jakiś pozytek by z tego był.
Ale cóż - moja wiedza ogranicza sie do HTMLa i minimalnych nawet nie podstaw PHP/SQL.
Powiedzmy, ze na chwile obecną rozumiem jakieś +/-5% z tego wszystkiego.
|
||
~Sulia |
Krótko:
Bravo Arvillka! Bravo Eniu :)
I jeszcze jedno 'prywatne' słowo do tych co odchodzą od paru miesięcy i żegnają się przy byle okazji: odejdźcie :P
PS.Niestety nie przydam się jeśli chodzi o te kody.
|
||
Tarnum_IJB |
Ja też nie :szok2: Rzeczy ogólnie do mnie ciężko docierają, ale to...
|
||
~Moa |
Kolejna fala pesymizmu...
Czy to, że mamy problemy ze znalezieniem serwera musi być powodem odejścia z IJB. Co poniektórych słabe więzi łączą ze społecznością Jaskiniową skoro z nastaniem sztormu opuszczaja okręt.
Złość mnie bierze kiedy czytam o tym, że IJB umarło. Ludzie Małej Wiary, opanujcie się. Nie wyobrażam sobie, żebym miał teraz skreślić 3 lata z życia takim stwierdzeniem. Parafrazując pewiwn utwór: Póki Jaskinia żyje w nas, póty nie zginie.
Tyle.
|
||
^MiB |
Ja dałem odpowiedź w innym topiq ;)
BTW: biorąc pod uwagę, że pierwszą wersję tego ja napisałem, to chyba mogę powiedzieć, że to rozumiem :P
[ wiem, Eniu, wiem - to przeszło n zmian odkąd ja Ci to dałem, ale jednak :P ]
Zdravim
MiB
|
||
Soulreaper |
Kurcze, żałuję ale się nie przydam, pozostaje mi tylko życzyć osobom o większej wiedzy niż mojej powodzenia. A jeśli chodzi o posty poprzednie to smuto sie robi czytając niektóre... To właśnie takie coś obniża morale pozostałych jaskiniowców....
|
||
Soulreaper |
Kurcze, żałuję ale się nie przydam, pozostaje mi tylko życzyć osobom o większej wiedzy niż moja powodzenia. A jeśli chodzi o posty poprzednie to smuto sie robi czytając niektóre... To właśnie takie coś obniża morale pozostałych jaskiniowców....
|
||
~Irvi |
Emm co do pesymizmu nic nie robienia, to przykro mi że mnie o to posądzacie (nie bezpośrednio ale pośrednio).
No trudno. Bye po raz nty :)
|
||
Lobo_ijb |
Irv, to było raczej do mnie ;)
|
||
~Irvi |
Whatever - jak zwykle missunderstood w takim wypadku ;)
Baj
I
|
||
szon26 |
Jestem w Jaskini od kilka miesiecy ledwie od kilku miesięcy... byłem na Konwencie... poznałem twórców tego całego Imperium.. widziałem i czułem rozmawiajac z wami Jaskiniowcami że dla większości ta strona to nie tylko jakiś serwis... to miejsce do którego wracacie chętnie a nie z przymusu..
Nie miałem dostępu do Netu przez ostatni miesiąc a nawet wiecej... a jednak ja też znowu jestem na forum tutaj... i ciągle - bynajmniej nie naiwnie - wierze w to że Jaskinia moze stanąc na nogi... ale...
Czy obligatoryjnie musi ten serwis wrócić w takiej postaci jaką go pamietamy przed kataklizmem?? dlaczego nie spróbować wszystkiego od podstaw reaktywować... sama jaskinia w początkach - przynajmniej z tego co mi wiadomo - to był serwis tylko Homm3 poświęcony... w nastepnym czasie dopiero rozrósł sie do - olbrzymich rozmiarów...
Ktoś wspominał o tym że ludzie odchodzą i zakładają swoje własne strony.. a dlaczego by nie założyć - na początek - zwykłego serwisu jakim była Jaskinia w początkach swego istnienia? myślę sobie tak - gdyby zauważono choć jeden mały postęp... zauważono że jednak coś powstaje... gdyby zrozumiano że jednak nie wszyscy stracili nadzieję że IJB moze reaktywowac.. to myslę że potem praca ruszyła by dalej szybciej a Ci którzy teraz odchodzą nie pociągnęli by za sobą następnych!!
Jaskinia to nie jest zwykła strona w HTML którą można zrobić w jeden dzien - ja o tym wiem... ale czy nie można od czegoś takiego zacząć?? Zresztą... na Konwencie rozmawiano o zmianach na stronie... wytyczono grupy osób które tymi zmianami miał się zajac... to znaczy że jednak serwis ten miał się zmieniac... zacznijmy wiec go zmieniać od samego początku...
Niech powstanie jedno... a dalej to już tylko kilka kroków do powrotu IJB... tak myśle...
Próbując reaktywowac cały serwis sami widzimy jaki jest z tym problem... reaktywujmy go więc po kawałku...
|
||
~Enleth |
To zbyt rozległa sieć wielokierunkowych zależności, żeby ot tak podzielić. A doprowadzenie do takiego stanu, jaki by na to pozwolił - i jaki już rok temu miałem na papierze - to dużo pracy. Za dużo, żeby mówić o ukończeniu w najbliższym czasie.
Ot, nie przejdzie.
|
||
~szon20 |
Tak sie składa że czas nikogo nie goni przynajmniej z ostatnich kilku misięcy można tak wywnioskować...
|
||
^Acid_Dragon |
Na technikaliach się nie znam, ale śmiem twierdzić, że aby postawić serwisy same z ewentualnym zastępczym mechanizmem niusów nie odwołującym się do globalnej bazy danych i globalnego, imperialnego logowania (choćby i miałby być mniej bezpieczny), chyba faktycznie nie trzeba wysublimowanej konfiguracji serwera czy innych technicznych możliwości, których nazwy, że nie wspomnę o sposobie działania, znają chyba tylko Enio i MiB.
Ot - po prostu chwilowo ZREGYGNOWAĆ z tej sieci wzajmenych powiązań i połączeń - najwżaniejsza wszak jest merytoryka! To CO się w informacji znajduje, a nie JAK ona jest wyświetlana i jaki system jest do tego używany. A z tego co pamiętam, oprócz serwisu H5 na którego pełną automatyzację się uwzięliście i częściowo serwisu WOG, chyba wszystkie pozostałe serwisy mają zwykły format html, ewentualnie z prostymi skryptami php.
śmiem również twierdzić, że jeśliby kto zwyczajnie, manualnie, dodawał choćby i same niusy o HoMM-MM i jeśliby wogle było co widać po wpisaniu adresu www.heroes.net.pl, to to JUŻ by bardzo wiele dało - wręcz zadowoliłoby ponad 50% gości Jaskini w moim mniemaniu. A samo forum-imperium można na razie zostawić do bardziej korzystnych czasów - byleby chociaż link do forum zastępczego umieścić na stronie główniej.
mówiąc krótko: wracam do mojego stwierdzenia z czasów, czy to szczerego, czy to prowokacyjnego ;) pesymizmu:
jeśli ocalenie całości Jaskini z tego kataklizmu jest w tej chwili niemożliwe - trza ratować co się da. A pomimo zaproponowanego rozwiązania dotyczącego współpracy z ową firmą komputerową, z ostatniego postu Inghama i braku dalszych wieści wynika, że to cały czas niepewne dość.
a minimalistycznie: jeśli przywrócenie do istnienia poszczególnych serwisów jest rzeczywiście aż tak trudne, jak mówi Enio (czego nie wykluczam, ale w co dość trudno jest mi uwierzyć) - no na litość Starożytnych - przynajmniej jakąkolwiek zastępczą stronę na heroes.net.pl dajcie. Przecież wielokrotnie słyszeliśmy od starych i nowych Jaskiniowców, jak i gości, że to forum nie tak łatwo znaleźć. A osobiście odpowiedź MiBa, że ten adres w statusie komunikatora miał uważam tu za nieco śmieszną i niepoważną....
Szon ma rację - od CZEGOŚ trzeba jednak zacząć.
|
||
~Gren |
Jakis czas temu w rozmowach prywatnych postawiłem taką koncepcje - ale mniejsza o autorstwo - POPIERAM. Musimy zainstnieć w necie z bardzo prostego powodu. CO mam pokazywac ewentualnym sponsorom? Lepsze cokolwiek niż nic.
Mam pewne możliwości, a raczej rozmawiałem baaaaardzo wstepnie z dwoma ludź i niczego nie obiecuję, a wręcz powiem, że to się nie uda. Poporstu nie ma co Was oszukiwać jakimiś nadziejami... Ale by z tymi ludźmi rozmawiać musze im też cokolwiek pokazać... Bo co z tego, że wypije z nimi po piwie...
|
||
~szon20 |
W takim razie znowu niech nie skończy sie to wszystko na propozycjach... wystarczy jeden głos poparcia który otrzymałem od Acida i juz widać ze nie jest ten pomysł głupi...
Wystarczy troche czasu i chęci by cos niewielkiego powstało na początek... sam moge zaofderować swój czas którego mam nie mało.. ale ja znam sie tylko na HTMLu i tez w stopniu raczej dostatecznym niż bardzo dobrym...
|
||
Soulreaper |
Hej kto szlachta za Kmicicem :rad1:
Każdy sensowny pomysł ma moje stuprocentowe popracie. Pomóc również nie omieszkam jeśliby sie okazja znalazła.
Pozdrawiam
|
||
Lobo_ijb |
Pytanko: jak trudno może być zamieścić maleńką stronkę w HTMLu z dużym, ładnym napisem "W budowie" dajmy na to i linkiem do forum zastępczego w sieci i podpiąć ją pod alias heroes.net.pl?
Czy po prostu nikomu się nie chce?
|
||
~szon20 |
Może coś wiekszego niż zwykła stronka z napisem w budowie ??
|