|
Ostatnia wiadomość w wątku: 2006-05-28 14:39:36 napisana przez ^Nayan Pokaż ostatnią wiadomość |
|
|||
greyhawk |
Chciałbym poruszyć ten temat,wydaje mi się że jakoś został pominięty,a dziwne bo pewne rzeczy żucają sie w oczy.Otóż twórcy gry pisali o inspiracjach,nienapisali jednak nic o ich żrudle w świecie warhammera.. a przecież słowo inspiracja tu zupełnie niepasuje,lepiej odzwierciedla to wyraz-kalka.i tak od początku:
1.haven-kawaleria-bretońska kawaleria
-łucznicy -bretoński odpowiednik
-herosi -herosi i kawaleriabretońska
2.unded-zombi
-szkielety
-vampiry
-licze
-smoki
-"kosiaże"
3.dungeon-kawaleria-cold ones z dark elves
-czarownice-"witch"
-asasyni
-herosi
4.sylwan-high elves-łucznicy z wood elves
-druidzi-bohaterowie z wood elves
-war dancers-nawet nazwy niezmienili.. wood elves
-dzrzewce-treeman z WE
oczywiście powiecie,że się przyczepiłem,elf w każdym świecie podobny do elfa a mag do maga,ale zaznaczam że to zestawienie,choć może chaotyczne,zawiera KALKI zarówno artów jak i figurek.postaram się podać screeny,polecam też z ciekawości poszukać samemy.warchammer miał wiele "edycji"i wygląd jednostek/figórek ulegał kosmetycznym zmianom,ale te jednostki są identyczne jak te z wara edycji 3 i 4tej.Ci co grają będą wiedzieć zreszta.. zdziwie się jak się nie skończy na rozprawie jakiejś..ubi balansuje na bardzi cienkiej granicy pomiędzy inspiracją a plagiatem.. jak by podali games workschop taj jak forgoten realms to spox ale tak to są troche nie fair..
|
||
^Nicolai |
Ubi robiąc HoMM 5 sciągnął wiele pomysłów z Władcy Pierścienii i Warcrafta.
Władca Pierscieni:
-Wright-Nazgul
-Spectre-Armia Duchów
-Diabły-Warlords
Warcraft:
-... Długo by wymieniać
|
||
~Aha12345 |
mam do was pytanie ?? czy dżin tytan jest z warcrafta władcy pierścionka chyba nie nie wzorowali się chyyba nie a wy wszyscy sie czepiacie tych stworków a jak stworzyli na wzór też sie czepiacie :D troche logizmu :)
|
||
greyhawk |
mi chodzi tylko o to że niektóre arty i postacie na ich wzór są zkalkowane z warhammera,pisząc zkalkowane mam namyśli-wez arta z liczem z podręcznika do warhammera,skseruj go i wklaj na stronę h5.. pisząc identyczne twierdze że naprawdę to te same rysunki!(ta sama pozycja kolorystyka,detale,tło,mimika.. wszystko!)
a się nieczepiam,mi to na ręke bo te z warchammera są jednymi z najładniejszych na świecie;) tylko mogli by to gdzieś zaznaczyć,tak z uprzejmości.
|
||
~Aha12345 |
no w sumie to fakt mogliby zanzaczyć to
|
||
^Puzon_351 |
ekhem.. zgadzam się sciągneli "troche" od innych gier filmów:), ale czy to złe :P przecież fajnie wygląda co do wright to ciągle mi pozostaje niesmak po wladcach mroku:( ale ci też fajnie wyglądają tyle, że spodziewałem się władców... cóż i tak nekro im fajnie wyszła :)
|
||
olo_123 |
Popieram i podpisuję sie obiema rękami :)
Jak się coś zapożycza to powinno się przez prostą uprzejmość coś o tym wspomnieć.
|
||
^Aramil |
WAR DANCERZY???!!! przecież to jest żywcem wzięte z Warhammera Fantasy Battle!!! Wiem bo sam gram co prawda Mrocznymi Elfami ale na innych armiach też się co nieco znam.
Wright wcale nie jest z LotR'a bo to oznacza "upiór", a NAzgule to były Upiory Pierścienia ;)
Greyhawk: co do tej kolorystki to się troche mylisz, to zależy kto jak sobie figsy pomaluje. Np. u nas w klubie, jak sam widziałeś nikt nie ma pomalowanej identycznie armii(moje lodowe Mroczne Elfy będą najlepsze :P ) ;)
|
||
^Greyhawk |
Na początek - małe wyjaśnienie - ten 'greyhawk' autor tego topica to nie ja. Nie będę tu wyrażał oburzenia z powodu podp********** mi ksywki bo to nie czas i miejsce na takie rzeczy.
A co do topicu - tak, rzeczywiście parę jednostek autorzy HoMM5 sobie od WHFB zapożyczyli... Może po prostu zabrakło im wyobraźni? (wkurza mnie, że zabrali ten tytuł NWC - oni mieli jej w zapasie...)
P.S. Aramil - o twoich elfach to pogadamy jak je w końcu pomalujesz. Ale co do kolorów to masz rację - armia każdego gracza jest niepowtarzalna.
|
||
^vinius |
co do ksywki: jak widzę, to Ty podciągnąłeś mu xywkę. ma wiecej postów, jest uzytkownikiem globalnym i napisal temat :p
ale koniec dyskusji - od tego jets PW.
|
||
Tarnum_IJB |
Ja od siebie dodam tylko, że jeśli chcesz podać że na 100% jesteś jaskinowcem to dodaj IJB w nicku... Bo to nie jest forum zamknięte, każdy może się zarejestrować, a nie każdy zna nasz Jaskiniowe realia...
|
||
^Greyhawk |
Tarnum_IJB napisał/a:
> Ja od siebie dodam tylko, że jeśli chcesz podać
> że na 100% jesteś jaskinowcem to dodaj IJB w
> nicku... Bo to nie jest forum zamknięte, każdy
> może się zarejestrować, a nie każdy zna nasz
> Jaskiniowe realia...
Ekhm, jak sam wspomniałeś - każdy może się zarejestrować i każdy może dodać sobie do ksywki IJB... No nic, nie będę tu dowodził kto jest Jaskiniowcem, a kto nie. A tak przy okazji - Vinius, to że ktoś napisał więcej postów na tym konkretnym forum (zastępczym!) i jest "użytkownikiem globalnym" jeszcze nie oznacza, że nie "wypożyczył sobie mojej ksywki... Dowód: zobacz na jej pisownię - ja nigdy nie podpisałbym się zaczynając od małej litery... ;)
|
||
~Baron. |
Totalne kopiowanie dotychczasowych pomyslow w V bije w oczy.Widzimy ze V jest KOMPLETNIE nieorginalna.W ogole ma sie nijak do I-III.
Wydaje sie ze firmie chodzilo o to aby nie zbankrutowac i uznali ze skoro Warhammer Finalfantasy sie sprzedaly to jak skopiuja to tez im sie sprzeda.Tylko ze one byly orginalne.Biorac pod uwage ze jest tylko 6 zamkow a jednostki sa malo porywajace klapa tej gry jest pewna.A SZKODA...
|
||
~Kumbat |
Drogi Baronie, żadnej firmie nie zależy na tym żeby zbankrutować.
|
||
~Baron. |
Niestety wiekszosc nie wie jak tego uniknac.
|
||
greyhawk |
ogłaszam konkurs na jaskiniowego Wieszcza Złej nadziei.Proponuję.. Ciebie Baronie:) W mojej opini gra jest ogyginalna i jedyna w swoim rodzaju.hIV i hV takrze.To że Twórcy podążają troche za modą czy trendami nie jest niczym złym,jeżeli oczywiście zachowamy pewne granice.W końcu gra robiona jest dla wszystkich a nie tylko dla "ortodoksyjnych" fanów,choć może część osób wolała by żeby tak nie było.
Co do nicku zawsze sę tak podpisywałem,na wszystkich forach a Twoj nick Grey zaóważyłem dopiero niedawno,więc nic nikomy z piaskownicy nie wyniosłem:) ot,przypadek.na osłode dodam że ja zawsze z małej się podpisuje więc niepowinno być problemu.
|
||
~Baron. |
No niestety co innego podazac za trendami a co innego totalnie zmienic gre.Co innego podazac za trendami a co innego kopiowac po innych...
Niestety to nie ja oglaszam zle nowiny tylko tworcy publikujac takie screeny...
No ale dobrze nie bede sie czepial...Oceniajcie po swojemu...
|
||
~Ownzord |
To, że arcylicze były w poprzednich herosach jakoś wam nie przeszkadzało, a to, że w V są to jest od razu kalka. Ja nie mogę. Jednostki są bardzo fajne, poza arcylicza jest jak najbardziej właściwa. To, że jest taka jak jest świadczy o tym, że mają panowie z ubi mają wyczucie, bo mogli zrobić jakiegoś szkieleta który ledwo stoi na nogach i nazywa siebie arcyliczem jak w HIII, nie tutaj są fajne arcylicze to już wszystkim przeszkadza. Wiele jednostek było już w HIII, z wielu z nich zrezygnowano, a wy piszecie, że mogły być te co były w h3 i jeszcze kilka, a jak są już jakieś to jedziecie, że plagiat. Ech szkoda gadać.
|
||
^Nayan |
Nie znam się na Warhammerze, przyznaję, i pewnie moja zdolność do oceniania wyglądu poszczególnych jednostek jest tym mniejsza. Mimo wszystko wymieniane stwory w większości są po prostu wyobrażane tak, jak je zrobiono w HoMM5. Coraz cieżej jest robić coś "zupełnie innego ale tego samego" żeby nie narazić się na krzyki o plagiat, z drugiej strony uikając tych o "głupie, nietypowe modele". w końcu gier o podłożu fantastycznym nie ubywa :pff6:
PS. No drzewce są WYJĄTKOWO nowatorskie, prawda? :smiech3:
|